Het zal even wennen worden voor de dagelijkse passant wanneer de steigers rond het Brusselse justitiepaleis zullen verdwenen zijn. Toch zal dat nog minstens 10 jaar duren. Tegen die tijd zullen de stellingen er 37 jaar gestaan of gehangen hebben. Sommige delen zijn intussen zelfs al vervangen omdat ze begonnen te roesten.

De volledig gevelrenovatie van het Brusselse justitiepaleis moet in 2028 afgerond zijn. De voorgevel moet al klaar zijn in 2021. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in de Kamer gezegd. De werken starten volgend jaar.

Pas in 2028, zo staat in het contract met de aannemer, zal alles klaar zijn en verdwijnen de steigers rond het gebouw. En daarmee ook een stukje geschiedenis. Want veel voorbijgangers hebben het justitiepaleis nooit anders gekend dan dat het in de steigers stond. Die stellingen maken intussen deel uit van de Brusselse skyline.

Ze werden destijds geplaatst door een privé-firma en het kostte de overheid een hoop geld om ze te huren. Toen de firma uiteindelijk failliet ging, kocht ons land de metalen constructie zelf aan. Omdat het goedkoper was dan ze te laten afbreken en stockeren, liet me ze gewoon hangen in afwachting dat er geld werd vrijgemaakt voor de renovatie van het gebouw. Maar die renovatie verloopt in fases, gezien de gigantische kostprijs. Zo is de koepel al vernieuwd.

Intussen is een gedeelte van de steigers zelf al vervangen wegens natuurlijke slijtage.

De volledige gevelrenovatie zou, als dit keer alles volgens plan verloopt, binnen tien jaar moeten afgewerkt zijn. Over de kostprijs is voorlopig niets bekend.

Stellingbouw

DEVAN STEIGERBOUW is een jonge onderneming die gespecialiseerd is in het plaatsen van allerhande steigers. DEVAN STEIGERBOUW richt zich vooral op kleine en middelgrote steigers. Gaande van een gevel van 40m² tot kleine appartementsblokken tot 2000 m².